Startup-yrityksen rahoitus

Startup-yrityksen rahoitus
Usein startup-yrityksille on tyypillistä se, että niillä on jokin erinomainen liikeidea tai tuote, joka pitäisi saada markkinoille. Lisäksi yritykseltä löytyy osaamista tämän tuotteen kehittämiseen. Mutta koska tuote tai liikeidea ei ole vielä päässyt markkinoille asti, ei se myöskään tuota yrittäjälle yhtään tulosta, vaan päinvastoin. Usein tällainen yrityksen kehittäminen vain vie rahaa, eikä yrittäjällä välttämättä ole varaa siihen, että oman idean saa vietyä loppuun asti. Tällöin täytyy jostakin hankkia sopiva startup-yrityksen rahoitus.

Mistä startup-yrityksen rahoitus saadaan?

On hyvin tyypillistä, että aloitteleva yritys rahoittaa itse oman alkutaipaleensa. Tähän yrittäjä käyttää usein omia rahojaan ja säästöjään. Kun varat kuitenkin loppuvat kesken, on hankittava startup-rahoitus Suomessa jostakin sitä tarjoavasta lähteestä.

Moni yrittäjä hakee yritystoiminnalleen lainaa joko pankista tai muulta yrityksen rahoitusta tarjoavalta lainanmyöntäjältä. Netistä löytyy nykyään lukuisia yrityksiä, jotka tarjoavat yrittäjille lainaa tiettyyn summaan asti. Yrittäjn tulee kuitenkin joka tapauksessa osoittaa olevansa maksukykyinen, jotta lainanantaja tietää, että laina tulee maksettua takaisin.

Mikäli lainan ottaminen ei tunnu oikealta vaihtoehdolta, voi yrityksen toimintaa joukkorahoittaa tai etsiä yritykselle sijoittajan. Tällaista sijoittajaa kutsutaan riskisijoittajaksi, sillä sijoittaja ei voi olla täysin varma siitä, että saa rahansa takaisin yrityksen liiketoiminnan kautta.

Mitä tarkoitetaan joukkorahoituksella?

Joukkorahoitus voi olla monelle vielä melko tuntematon termi. Tällä tarkoitetaan sitä, että yritys hakee rahoitusta omalle toiminnalleen verkossa toimivan alustan kautta. Kaikkein tunnetuin alusta on Kickstarter, jossa kuka tahansa tunteman henkilö voi tukea yrityksen toimintaa haluamallaan summalla.

Joukkorahoitusta hakevat startup-yritykset määrittelevät itse sellaisen summan, jonka tarvitsevat alustan kautta. Jos tämä summa sitten toteutuu, sopimus astuu voimaan. Vastineeksi rahoituksen saamisesta yritys sitten tarjoaa sijoittajalle joko osakkeita, tuotteita tai palveluita. Tällaisen rahoitustavan kautta yrityksen on mahdollista saada toivomansa summa, sillä yritystä voi tukea kuka tahansa millä tahansa summalla. Pienemmistä summista kasvaa suurempi luku, jos vain tarpeeksi moni on kiinnostunut.